Veckobrev för vecka 43

Några bilder från i fredags!

Veckobrev v 43

Hej!

Nu har vi fått prov på höstens första ruskväder och nästa vecka är det höstlov för alla elever. Vi hoppas det blir ett härligt höstväder, så barnen kan vara ute mycket så de kan fylla på med mer energi till den andra halvan av höstterminen.

Denna vecka har vi arbetat med följande:

Matematik – år 5 har arbetat med problemlösning och multiplikation med nollor. Vi har även hunnit börja med tallinjen. År 6 har repeterat och haft ett test på det som de arbetat med hittills. Vi fortsätter även att arbeta med tabellerna.

Svenska – vi har startat upp manusskrivandet för att de sedan ska kunna hålla en muntlig presentation om ett ämne (hobby, husdjur m m). De får sedan arbeta med stödord för att kunna återge texten utan att läsa innantill. De ska visa bild och prata runt den och framförandet ska ta ca 5 min. De får själva välja hur många de vill redovisa för.

Tema – Eleverna har kommit långt i sitt arbete med företagen och de får nu i sina brevlådor olika uppdrag som de ska lösa inom olika skolämnen ex räkna ut bensinåtgång, maila hotellbokningar på engelska, besöka sevärdheter som de får skriva om.

Engelska vi fortsätter att arbeta med glosor, grammatik och massor med talövningar för att bli bekväma i att prata engelska med andra.

SO – Vi arbetar vidare med medeltiden och de har även fått rita egna sköldar med sina initialer på. I tisdags var vi på ett studiebesök på Villberga kyrkogård bla. Eleverna hade massor av frågor i samband med församlingspedagogernas redogörelse för allhelgonahelgen, begravningar, Halloween m m. Barnen fick massor av beröm av deras personal för att de skötte sig så väldigt bra. Vi berömde dem massor när vi kom till skolan. Jättekul!

NO Vi har påbörjat arbetet med kroppen och vi har haft en kort presentation av de olika organen i kroppen. De har sedan parvis fått göra en stor ritning av kroppen som vi ska arbeta vidare med. I detta arbete kommer vi att ha skolsköterskan som ska prata om sömn och kost bland annat.

Elevens Val – Grupp 1 arbetar nu med fördjupning i matematik och grupp 2 med engelska, allt utifrån elevernas egna önskemål.

Bilden – Eleverna arbetar med medeltiden även på bilden.

IdrottenVi fortsätter att arbeta med grundmotoriska övningar med och utan redskap och lekar.

Slöjd – Nu börjar de flesta att bli klara med mössor och tidningsställ och de har även fått prova på att sticka. Näst på schemat står att tillverka en pall med sittdyna.

Värdegrund – I tisdags var det FN-dagen och det uppmärksammade vi genom att prata om FN (dess uppkomst, medlemsländer och syfte), vi såg en film från UNICEF, vi pratade om Barnkonventionen och de artiklar som finns och sedan röstade eleverna om vilka fem artiklar de tyckte var viktigast. De fick även rita bilder till den artikel de själva tyckte var viktigast. Vi pratade även om trygghet och trivsel i det mindre formatet, d v s hur vi har det tillsammans i klassen. I samband med det såg vi en kort film av Lennart Bång som handlar om mobbning och utfrysning.

Musik – Eleverna håller på att färdigställa sina Powerpoints om de genrer de blivit tilldelade. De ska redovisa veckan efter lovet. Vi vill passa på att informera er om att dagens läroplan för musik har flera olika delar, både praktiskt och teoretiskt. Det betyder att musiklektionerna inte enbart handlar om att spela instrument och sjunga, utan det är en hel del teori vi ska gå igenom också ex musikgenrer, hälsosamma ljudnivåer, hörselskydd, indelning av olika sorters instrument, musiksymboler (ord och begrepp), ljud/musiks påverkan på våra sinnen och för rekreation, musik tillsammans med bild/text/dans och konst- folk- och populärmusik från olika kulturer.

När det gäller instrumentundervisning och sång kommer vi att genomföra dessa delar under våren.

Bloggen  www.vigorsakerbattre.webbstjarnan.nu

Anmäl er gärna som prenumerant. Veckobreven lägger vi nu ut bara på bloggen.

Nya klassrum

Fr o m v 45 kommer vi att ha våra klassrum i gamla bibliotekslängan som nu ska färdigställas under lovet. Det betyder att när vi startar upp igen den 6/11 så ska eleverna gå in på gaveln av gamla bibliotekslängan.

Vi i 5:an

Onsdag den 8/11 kommer vi att delta i Vi i 5:an, så då får ni hålla tummarna för eleverna.

 Föräldraråd

Vi påminner om terminens föräldraråd:

30 oktober kl 19.15 – 20.45 samt 22 november kl 19.15 – 20.45

Alla föräldrar är välkomna att delta!

Biblioteket

Äntligen har vi fått tillgång till vårt skolbibliotek och eleverna har nu kunnat låna böcker som vi har i skolan och läser.

Kvarglömda kläder

Utanför slöjdsalarna finns nu en hel del kvarglömda kläder upplagda. Titta gärna förbi där närmaste tiden om eleverna saknar något. Det finns personal på skolan hela veckan.

Övrigt

Vi har även hunnit med att ha lite Halloweenfirande för år 5 (som de själva fått planera med hjälp av en liten arbetsgrupp), då vi även passade på att tacka av Ture som nu flyttar till Gotland. Vi önskar honom lycka till i framtiden och hoppas att han hälsar på oss när möjlighet ges

Vi hoppas att ni alla får en superhärlig vecka!


Prenumerera på nya blogginlägg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *